Ciasteczkowa przekąska

post_photo

luty 14, 2014

Zjeść ciastko i mieć ciastko? Nie da się. To udowodnione naukowo. Ale zjeść ciastko i nie mieć wyrzutów sumienia, nagany od dietetyka, karcącego spojrzenia trenera i zero wyrzutów sumienia? To już się da. I wcale nie trzeba niczego ukrywać. Wystarczy dobrze wybrać. To da nam chwile przyjemności ze słodkościami, mnóstwo energii i zdrową, pełnowartościową przekąskę. Cud? Nie. Ciastka owsiane, które można przygotować samemu w kilka minut. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości w oczekiwaniu na wyjęcie z piekarnika.

Składniki:
2 dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka miodu
Dowolne ziarna, orzechy, rodzynki, żurawina – to co macie w domu i lubicie

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy płatki i bakalie. Wszystko mieszamy, formujemy ciasteczka i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut. Ciastka mają się lekko przyrumienić.

Smacznego!

Ps. Mnożąc składniki przez dwa można upiec batoniki. Wystarczy blaszkę – keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, masę równo rozsmarować i piec w tej samej temperaturze aż lekko zbrązowieje, a brzegi będą odstawać od foremki. Po upieczeniu „ciasto” studzimy i kroimy na batoniki. Ci, którzy nie muszą restrykcyjnie przestrzegać diety mogą batoniki oblać rozpuszczoną, gorzką czekoladą.



Tagi: Dieta, wypieki
Kategoria: Przepisy

Gosia Wolniewicz-Feder

user_avatar

Założyciel Fitness Tribe, trener TRX, instruktor fitness, treningu funkcjonalnego i Tribal Pump, trener personalny


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany, aby napisać odpowiedź.