Humus

post_photo

grudzień 17, 2015

Cieciorkę namaczamy dzień wcześniej, gotujemy do miękkości (około 40 min) – ilość, powiedzmy szklankę suchej.

Ale w przeciwieństwie do fasoli polecam tą ugotowaną na parze z puszki – jedna wystarczy. 

Nie wylewamy wody.

Wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować, cieciorkę, ząbek lub dwa czosnku (w zależności od preferencji smakowych), sok z połowy cytryny, sól, pieprz, i dwie łyżeczki pasty tahini (jak ktoś lubi można dodać więcej).

Blendujemy wszystko i dodajemy jeszcze kilka łyżek (dwie, trzy) lodowatej wody – wtedy pasta będzie miała ładniejszy kolor.

To jest przepis podstawowy. Robiłam już humus z natką pietruszki, z suszonymi pomidorami, z oliwkami z kaparami – zawsze świetnie smakuje.



Tagi: humus
Kategoria: Przepisy

Sylwia Jeremiejewicz - Szymańska

user_avatar

Z wykształcenia ekonomista, zawodowo zajmuje się szeroko pojętym marketingiem, prywatnie mama dwójki chłopców i żona trzeciego. Sport w moim życiu zawsze był ważny –jako dziecko marzyłam aby być baletnicą, łyżwiarką figurową albo tenisistką – jednak, jak to w życiu, priorytety się zmieniają. Aktualnie bardzo ciężko pracuję nad poprawą kondycji i wyglądu z Fitness Tribe’em – i o tym właśnie będę pisać.


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany, aby napisać odpowiedź.