Pasta z soczewicy

post_photo

grudzień 15, 2015

Moja ukochana pasta z soczewicy:

Nie podam Wam dokładnych proporcji wszystko tak raczej „na oko” 

  1. Gotujemy czerwoną soczewicę aż będzie miękka – najlepiej zacząć od proporcji szklanka soczewicy/szklanka wody.
    W wielu przepisach autorzy polecają ją wypłukać, ale ja tego nie robię. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. 20 min powinno wystarczyć. Jak się za bardzo rozgotuje to się nie martwcie – to nawet lepiej.
    Im mniej wody zostanie w garnku z soczewicą tym lepiej – im mniej wody tym pasta bardziej gęstsza.
  2. Na patelni podsmażamy (na odrobinie masła albo na oleju) cebulę (jak ktoś lubi można dwie duże jak nie to jedną małą) pokrojoną w półplasterki, aż będzie miękka.
  3. Dodajemy ze dwa ząbki czosnku pokrojonego w plasterki.
  4. Pomidory – w sezonie ze dwa świeże a teraz to puszkę pokrojonych w kostkę.
  5. Sól, pieprz.
  6. Oraz zestaw swoich ulubionych przypraw.  W mojej wersji jest: chilli, gałka muszkatołowa, kurkuma, kmin rzymski i świeży koperek.
  7. Mieszamy i dodajemy ugotowaną soczewicę.
  8. Dusimy, aż większość wody odparuje.
  9. Blendujemy.
  10. Prubójemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze i można jeść od razu. W lodówce wytrzyma nawet tydzień, choć tego nie sprawdziłam ;-)

 Robiłam też wariant z pieczarkami Portobello (kocham je) zamiast pomidorów – obłęd!!!



Tagi: soczewica
Kategoria: Przepisy

Sylwia Jeremiejewicz - Szymańska

user_avatar

Z wykształcenia ekonomista, zawodowo zajmuje się szeroko pojętym marketingiem, prywatnie mama dwójki chłopców i żona trzeciego. Sport w moim życiu zawsze był ważny –jako dziecko marzyłam aby być baletnicą, łyżwiarką figurową albo tenisistką – jednak, jak to w życiu, priorytety się zmieniają. Aktualnie bardzo ciężko pracuję nad poprawą kondycji i wyglądu z Fitness Tribe’em – i o tym właśnie będę pisać.


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany, aby napisać odpowiedź.