Smalec z fasoli

post_photo

grudzień 17, 2015

Dzień wcześniej namaczamy fasolę typu Jaś (dwie szklanki fasoli), a na drugi dzień gotujemy do miękkości – jakieś 40 min na wolnym ogniu.

Jednak to jest bardzo zależne od jakości fasoli, więc trzeba sprawdzać. Jak nie jesteście pewni – jest jedna zasada – lepiej żeby się rozgotowała niż ma być za twarda ;-)

Nie wylewaj wody z fasoli. 

Na patelni podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kosteczkę.

Jak zmięknie to dodajemy w bardzo drobno pokrojoną kosteczkę jabłko.

Dusimy razem – można nawet trochę zbrązowić, ale nie przypalić bo będzie gorzkie.

Dodajemy sól, pieprz i majeranek i dokładnie mieszamy.

Połowę cebuli z jabłkiem dodajemy do ugotowanej, odsączonej fasoli (napisze na wszelki wypadek jeszcze raz – nie wylewaj wody) i blendujemy.

Jak już masa będzie w miarę jednolita dodajemy resztę cebuli i mieszamy łyżką.

Gdyby masa podczas miksowania była za gęsta, należy dodać trochę wody z gotowania fasoli. 

Można wziąć fasolę z puszki (testowałam) ale i smak i konsystencja były takie sobie.



Tagi:
Kategoria: Przepisy

Sylwia Jeremiejewicz - Szymańska

user_avatar

Z wykształcenia ekonomista, zawodowo zajmuje się szeroko pojętym marketingiem, prywatnie mama dwójki chłopców i żona trzeciego. Sport w moim życiu zawsze był ważny –jako dziecko marzyłam aby być baletnicą, łyżwiarką figurową albo tenisistką – jednak, jak to w życiu, priorytety się zmieniają. Aktualnie bardzo ciężko pracuję nad poprawą kondycji i wyglądu z Fitness Tribe’em – i o tym właśnie będę pisać.


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany, aby napisać odpowiedź.